czwartek, 7 marca 2013

Cynk zawarty w ostrygach i jego rola na organizm

Niedobór cynku rodzi oschłość skóry. Cynk umożliwia produkowanie włókien elastyny i kolagenu, jakie są odpowiedzialne za gładką i jędrną cerę. Aktywuje przebiegi regeneracji, wspomaga neutralizację wolnych rodników i asystuje w procesach syntezy i spalania tłuszczów.Hartuje kości, ożywia gojenie się ran, modyfikuje odporność, bierze wkład w regulacji ciśnienia krwi i wzmaga fabrykację plemników. ułatwia utrzymać piękny wizerunek. Cynk wchodzi w zawartość wielu kosmetyków. Jego słuszności powodują, iż skóra wygląda ładniej i rychło się odtwarza. Detal ten uniemożliwia zbywającej produkcji łoju, chroniąc w ten sposób przed szkopułami z trądzikiem młodocianym. O ile nasz ustrój cierpi na ubytek cynku, paznokcie bez trudu się łamią i rozdwajają. Cierpią również nasze włosy, jakie słabo rosną, wypadają i tracą blask. W przypadku znacznych niedosytów cynku śladami są: kurza ślepota, niedostatek apetytu, osłabienie instynktu płciowego. U młodych kobiet nierzadko zachodzą zakłócenia miesiączkowania. Cynk „odszukamy” w mięsie, jajach, mleku, nasionach roślin strączkowych, pełnoziarnistym pieczywie. Nie musimy się obawiać przedawkowania tego pierwiastka.
Jeśli spodobał Ci się artykuł to polecam kolejny o znaczeniu żelaza na organizm http://sokzaloesu.blogspot.com/