sobota, 5 stycznia 2013

Aloes to skarbnica witamin

Udowodniono, iż miąższ z liści aloesowych posiada blisko 140 biologicznie aktywnych substancji. Przystają do nich:- aminokwasy – większość Endo- i egzo-gennych aminokwasów, a zatem tych, jakich organizm żywy sam nie jest w stanie wyprodukować przynależą do nich między innymi treonina, leucyna, lizyna, fenyloalanina,walina.- enzymy – lipaza, amylaza, celulaza oraz inne.- witaminy – miąższ Aloes do picia ma wszelkie z grupy B łącznie z niewielką częścią witaminy B12, kwas foliowy, witamina A, kwas askorbinowy, cholina i pozostałe , które są rozpuszczalne w wodzie.- związki mineralne magnezu, wapnia, potasu, cynku, fosforu, sodu, żelaza, manganu, chromu, miedzi oraz germanu. Jak zażywać Miąższ aloesowy trzeba przyjmować oralnie – 50 ml to znaczy 5 łyżek codziennie. Jest dozwolone tę codzienną dawkę podzielić na 2 lub 3 porcje i spożywać rankiem, w południe oraz wieczorową porą – najlepiej godzinę przed posiłkiem. W specyficznych sytuacjach wolno stosować sok Aloe Vera prosto na skórę.